Litteratur

LITTERATUR OM DOMINICA


Jamaica Kincaid: Min mor - En självbiografi


Originalets titel: The Autobiography of my mother

Förlag: Stenströms & Interpublishing

Utgivningsår, etc. 1996, inbunden, ca 200 sidor, ISBN 91-86600-98-2

Översättning:Lena Fagerström


Jamaica Kincaids nya roman utspelar sig på Dominica och handlar om Xuela Claudette Richardson, dottern till en karibiska och en skotsk-afrikansk man. Fadern lämnar efter födseln över dottern i en tvätterskas vård tillsammans med ett bylte smutskläder.


Jamaica Kinkaid: Antigua - En liten ö.

Orginalets titel: A small place.

Förlag: Stenströms

Utgivningsår m.m 1988, 65 sidor, ISBN 91-88384-80-2

Översättning: Madeleine Reinholdson


Den lilla boken om Antigua är en svidande vidräkning med den "utveckling" som drabbat en av Dominicas nära grannar. Hon avslöjar ett land av oerhörd naturskönhet, yttre förtryck och inre korruption och en nedärvd kolonialism. Jamaica Kinkaid, som är född på Antigua, har seglat upp som en av de riktigt stora författarna i Karibien, jämförd med storheter som Walcott och Naipaul m fl.


Henry Shukman: Travels with my trombone.

Förlag: HarperCollins

Utgivningsår m.m. 1992, 252 sidor, ISBN 0-00-215740-3


Författaren är musiker från USA och reser runt bland öarna i Karibien, spelar och lyssnar. Hans bok har blivit en mycket levande berättelse och en tropiskt varm skildring av folket i Västindien.

Den här, i likhet med de flesta andra böckerna som rekommenderas här på litteratursidan kan med fördel lånas på bibliotek!


Ove Allansson: Gud är amerikan.

Förlag: Rabén& Sjögren

Utgivningsår m.m. 1987, 300 sidor, ISBN 91-29-98211-3


Ove Allansson är en enastående berättare och en skarpögd iakttagare.. Boken har underrubriken "en karibisk resa" och tar med läsaren på en rundresa bland många av öarna. Bl. a besöker han Dominica. Berättelsen om "Jakten på Leonard-svensken" är en härlig skröna, som dessutom är sann. Leonard finns. Han heter Lennart Andersson och bor i Pointe Michele. En särling bland de bofasta svenskarna på Dominica och mycket trevlig och hjälpsam.


Svante Karlsson: Amerikas bakgård - Om USA:s utrikespolitik i Karibien.

Förlag: Nerenius&Santérus

Utgivningsår m.m. 1996, 328 sidor, ISBN 91-88384-80-2


Kanske inte så mycket om Dominica, men en utmärkt bok för den som vill informera sig om de omständigheter som avspelgas i de sociala och ekonomiska omständigheter under vilka länderna i Karibien lever. Varför kallas "bananrepubliker" för just banan republiker? Hade flygplatsbygget på Grenada något att göra med att USA invaderade? Svante Karlsson ger svaren i sin mycket initierade redogörelse för USA:s roll i Karibien.


Jean Rhys: Den första hustrun

Originalets titel: Wide Sargasso Sea

Förlag: En bok för alla

Utgivningsår, etc: originalutgåva -66, först på svenska -89 denna utgåva -95, 175 sidor, finns som talbok. ISBN 91-7448-832-5

Översättning: Ingegärd Martinell


Författarinnan föddes på Dominica 1894. Föräldralös och vacker kom hon som tonåring till Paris och London, där hon drog sig fram som balett-dansös, mannekäng och modell. Hon började också skriva men slog inte igenom som författare förrän tjugo år senare med - Den första hustrun.


Jean Rhys är också representerad i den Karibiska antologin: "Ögon av Sten och vatten", som är utgiven 1994 på En bok för alla. Den är sammanställd av Nancy Julien och Peter Landelius.ISBN91-7448-784-1

Boken är en alldeles utmärkt introduktion till den rika karibiska litteraturen.


Jöran Carlsson(Hök) & Åke Widfeldt: The Caribbean:A Case of Micro Regionalism

Förlag: Padrigu Papers

Utgivningsår, etc: 1992, Institutionen för freds- och utvecklingsforskning, Göteborgs

universitet,, ISBN 91-87380-27-7


Bengt Sjögren: Vägen till glömda öar

Förlag: Zindermans

Utgivningsår, etc: 1967, 269 sidor


Bengt Sjögren debuterade på 50-talet som naturvetenskaplig författare och kåsör, men han har också har skrivit fyra böcker som skildrat öarna i Karibien; Inte bara ur naturvetenskaplig synpunkt utan också som skarpögd och påläst betraktare av samtiden.

Den första kom redan 1963 och heter Öarna kring vinden. Nästa bok skildrade St Barth och heter Ön som Sverige sålde och publicerades 1966.


Vägen till glömda öar är särskilt intressant då den bl a skildrar de "första" svenskarna som kom till Dominica i slutet av 60-talet. Under rubriken "Swedish settlers arrive" skildrar han hur mindre nogräknade tomtförsäljare försökte göra Dominica till ett "paradis" för svenska pensionärer.


Bengt Sjögren: Karibien med öppna ögon.

Förlag: Ordfront

Utgivningsår, etc: 1986, ISBN 91 7324 2551


En bok för den som vill veta vad som händer bakom kulisserna. Bland annat får vi besöka Sveriges lilla ex-koloni S:t Barhélemy. Som naturvetare beskriver han arbetet med att rädda öarnaspapegojor. Men främst är det en samtidshistorisk skildring, som bl a ger en kritisk granskning av USA:s invasion av Grenada 1983.


Bengt Ellis: Glödande öar i Karibien.

Konstnären och författaren Bengt Ellis skrev ovanstående bok under början av 70-talet. (utg.1974)

Den skildrar de karibiska öarna allsidigt och ger en utmärkt beskrivning av de få existerande karibindianerna i "Carib Territory" på Dominica.


Patrick Chamoiseau: Texac.

Förlag: Månpocket

Utgivningsår, etc: 1996, ISBN 91-7643-206-8, belönad med Goncourtpriset

Översättning: Anders Bodegård


Här är det livet på Dominicas grannö Martinique som skildras under två århundraden. I centrum står Berätterskan Marie-Sophie Laborieux, kåkstaden Texacos grundare och försvarare. I berättelsen förenas fransk och kreolsk kultur.


Lennox Honychurch: The Dominica Story, A history of the Island

Förlag: Macmillan Education Ltd

Utgivningsår, etc: 1975, 1984, 1995, ISBN 0-333-62776-8

Berättelsen om Dominicas historia presenterades först som en dramatiserad radioserie för att spåra ursprunget och utvecklingen av denna ofta mystiska ö. Honychurch utbildades på Dominica, Barbados och vid Oxford, där han fick stipendium för fortsatta studier i etnologi.Boken är en allsidig introduktion av kanske den minst kända av öarna i Karibien.


Commonwealth Institute, London, Educational Resource Centre har givit ut Folklore of the Caribbean, Festivals of the Caribbean, etc, och har bl a följande titlar i sitt bibliotek vid Kensington High Street:

John Agard: Say it again Granny, Bodley Head, -86

Yvonne Connoly, et al: Mango Spice - 44 Caribbean Songs, -81

Grace Hallworth: Mouth Open. Story Jump Out, Methuen, -84

Evan Jones: Tales of the Caribbean, Ginn, -85


James A. Michener: Karibien

Förlag: Wiken

Utgivningsår m.m. 1993, 983 sidor,

Originalets titel: Caribbean

Översättning: Gunilla Lundborg


Den här boken är ingen rolig historia! Michener har namn om sig att göra noggrann undersökning men hjälp av ett koppel unga medarbetare, som serverar författaren de fakta som ska ligga till grund för det han skriver..

Inledningskapitlet "Krotonhäcken" tar sin början "år 1310 på en ö - den som senare skulle få namnet Dominica - belägen mitt i det bågformade bandet av öar i öster". Härpå serveras läsaren en rappakalja av värsta sort. En beskrivning av arawakerna och senare kariberna som saknar varje form av vetenskaplighet och som bara stryker under de fördomar och vanföreställningar som skapats av de vita imperiebyggarna och som varit så förödande för indiankulturerna.