Drömmen om Karibien

Svajande palmer, turkosblått hav och kritvita stränder. Karibien har allt för en avkopplande semester fylld med sol och bad. Men även för den äventyrslystne hägrar ett paradis bakom en prunkande vegetation med aktiva vulkaner, vattenfall och ett rikt djurliv. RES tar dig med på en rundresa till åtta öar med olika karaktär. 

Text: Hanna Anfelter

Jamaica

Säg Jamaica och de flesta människor börjar genast tänka på reggae och Bob Marley. Och med all rätt, musiken och rastakulturen sägs vara ständigt närvarande på ön och prägla det dagliga livet. I den lilla byn Nine Mile, mellan Claremont och Alexandria föddes reggaestjärnan och här ligger han även begraven. På plats kan man besöka hans grav och titta på reggaemästarens gitarrer, priser och bilder. Inne i Kingston, öns huvudstad, finns ett Bob Marley-museum som lockar besökare året runt. Enligt Jamaicanerna själva var det dem som uppfann all-inclusive konceptet och i Montego-bukten, på den norra sidan av ön, ligger anläggningarna utmed de kritvita stränderna, som lockar med sol och bad. För den som söker sig bortom strandlivet, väntar en grönskande natur med floder, berg, grottor och vattenfall. Ett av de mest kända vattenfallen är Duncan River Falls där bland annat en scen från filmen Cocktail med Tom Cruise i ledande roll, spelades in. På den sydöstra delen av ön ligger ”Blue Mountains”, de blåa bergen, populära för vandring. Här odlas också ett kaffe som anses vara en av de bästa sorterna i världen.

Invånare: Cirka 3 miljoner
Språk: Engelska, men det lokala språket, patois, pratas av majoriteten av invånarna
Valuta: Jamaicansk dollar
Övrigt: Ön var tidigare en engelsk koloni och vann sin självständighet 1962
visitjamaica.com

Dominica

Till Dominica åker man inte för sol och bad utan här är det naturens under som lockar. Inne i nationalparken Morne Trois Pitons ligger världens näst största vulkaniskt kokande insjö, ”The Boiling Lake”. Hit kommer man endast till fots, men det är väl värt mödan. Vandringen som tar cirka två timmar enkel väg går till en början genom en tropisk regnskog för att så småningom övergå i ett vulkanlandskap innan man slutligen når den kokande sjön. Ett annat måste på ön är dykning eller snorkling i det berömda Champagnerevet som har fått sitt namn efter det kontinuerliga flöde av små bubblor som dyker upp från det stora systemet av aktiv rök på havsbotten. Dominica är hem till en av Karibiens sista ursprungsbefolkningar, Kalinagoindianerna som bor på öns östkust, i området Kalinago. Ett kollektiv på cirka 2 200 människor som gärna visar och delar med sig av sin historia och kultur till intresserade besökare. I öns huvudstad Roseau hittas färggranna koloniala hus, flera matmarknader och europeiska kaféer. Överallt på ön är stämningen vänlig och avslappnad.  

Invånare: Cirka 72 000
Språk: Det officiella språket är engelska, men patois, en fransk-kreolsk dialekt behärskas av de flesta.
Valuta: Östkaribisk dollar
Övrigt: Valskådning är en populär aktivitet. I vattnet kring Dominica bor runt 20 valarter och delfiner, däribland kaskelotter.
dominica.dm

Montserrat

1977 kom Sir George till Montserrat. Den forne Beatlesmedlemmen blev kär i den lilla gröna ön och förälskelsen ledde till att han två år senare öppnade en fullt utrustad inspelningsstudio, Air Studios, på plats. Under ett drygt årtionde flög storheter som Paul McCartney, Elton John, Sting och Stevie Wonder hit för att spela in sina skivor i den anrika studion, och välkända låtar som I’m still standing och Ghost in the machine sägs ha kommit kom till här. 1989 fick allt dock ett abrupt slut då orkanen Hugo drog in över ön och förstörde 90 procent av infrastrukturen, däribland musikstudion. Ända sedan dess har Sir George samlat in pengar för att hjälpa de drabbade och familjerna på ön. Den här lilla vulkanön som, för övrigt är en självständig nation i det brittiska imperiet, har inte bara drabbats hårt av orkaner. 1995 vaknade den aktiva vulkanen, Soufrière Hills Volcano, till liv och satte två tredjedelar av befolkningen på flykt. Mer än halva Montserrat ligger fortfarande i den så kallade ”exclusion zone”, ett område som är helt obeboeligt. En av öns huvudattraktioner är att besöka den övergivna gamla huvudstaden Plymouth– en tyst spökstad begravd i vulkanisk aska där varken djur, fåglar eller mobiltelefoner ses eller hörs.
I övrigt lockar Montserrat med ett rikt naturliv – fågelåskådning, dykning, vandring och strandliv på någon av öns svarta stränder – det finns bara en vit sandstrand på hela ön.

Invånare: Cirka 5 000
Språk: Engelska
Valuta: Östkaribisk dollar
Övrigt: Lokalrätten är en gryta gjord på getkött som oftast serveras med bröd eller ris och som helst ska koka i en metallgryta över öppen eld där röken ger grytan en upphöjd smak.
visitmontserrat.com

Anguilla

Anguilla är en platt, långsmal ö med milslånga stränder, svajande palmer och vatten som reflekterar hela den blåa paletten. Här lyser massturismen med sin frånvaro och småskaligheten råder. Öborna själva beskriver ön som en plats för ” barfota lyx”. 33 kritvita sandstränder, däribland den mest kända Rendezvous Bay lockar besökare på jakt efter strandhäng och svalkande dopp. Förutom sol och bad skryter Anguilla med matupplevelser av alla de slag. Ön marknadsför sig som Karibiens kulinariska huvudstad och utbudet är brett – här finns mer än 100 platser att äta på – anpassat efter alla plånböcker – från foodtrucks till exklusiva restauranger.

Invånare: Cirka 15 000
Språk: Engelska
Valuta: Officiella valutan är östkaribisk dollar, men amerikanska dollar accepteras överallt.
Övrigt: Anguilla har ingen egen internationell flygplats utan det enklaste sättet att ta sig hit med båt via grannön Saint Martin.
ivisitanguilla.com

Haiti

Under 1970-talet var Haiti en framstående turistdestination. Då semestrade såväl Mick Jagger, Jackie Onassis och Graham Greene här. Även paret Clinton har besökt ön då de valde att åka hit på bröllopsresa 1975. Men de ostabila politiska åren under Papa Doc och hans son Baby Doc, samt inte minst det jordskalv som 2010 drabbade landet – och tog flera hundratusentals människors liv och gjorde lika många hemlösa – slog hårt mot såväl infrastrukturen som besöksnäringen. I takt med att landet nu håller på att återhämta sig börjar turisterna strömma till på nytt och internationella hotellkedjor så som Best Western och Marriott har återvänt och öppnat nya hotell. Haiti, Dominikanska Republikens västra granne – de samsas om ön Hispaniola – är ett land som stoltserar med en vacker natur, ett rikt kulturarv och en spännande historia, som exempelvis museet MUPANAH – Musée du Panthéon National Haîtien – inne i huvudstaden Port au Prince, berättar om. Landets andra största stad heter Cap Haitien och ligger i norr. Här kan man beskåda Haitis kanske mest kända landmärke, citadellet Laferrière som ligger på 900 meters höjd, och som byggdes 1804 för att fira Napoleons nederlag och uppkomsten av världens första fria svarta stat. Staden Jacmel, strax söder om Port de Prince, är känd för sitt hantverk och sin koloniala arkitektur. Utanför stadskärnan väntar stränderna dit få turister ännu har hittat.

Invånare: Cirka 10 miljoner
Språk: Franska och engelska
Valuta: Gourde, men amerikanska dollar är accepterat.
Övrigt: Sångaren och rapparen Wycflef Jean föddes på Haiti och bodde där sina nio första levnadsår innan familjen flyttade till USA.
experiencehaiti.org

Grenada

Grenada kallas ofta för kryddön, en vinkning till den här lilla öns extremt stora export av främst muskotnöt, men även av kakao och kanel. Grenada må vara liten till yta, men sin storlek till trots har den ryktet om att sig att vara full av charm och upplevelser. Här kan du lära dig allt om chokladtillverkning, smaka lokal rom, utöva yoga i regnskogen, spana in nykläckta sköldpaddor som letar sig ner till vattnet, dyka bland koraller eller snorkla i en av världens första undervattensparker, The Moliniere, utnämnd till ett av världens 25 underverk av tidningen National Geographic. Utöver huvudön Grenada finns det två mindre öar, Carriacou och Petit Martinique. På Carriacou bor cirka 9 000 personer och här sägs det att det är som det var i Karibien för fyrtio, femtio år sedan. Petit Martinique är den minsta ön, med endast cirka 1 000 invånare och en populär plats för lugn och ro.

Invånare: Cirka 110 000
Språk: Engelska är det officiella språket, men det är inte ovanligt att höra lokalbefolkningen prata fransk-kreolska.
Valuta: Östkaribisk dollar
Övrigt: I början av 1980-talet invaderas Grenada av amerikansk miltär. Invasionen som varade i två dagar, skördade över 100 liv, mestadels amerikanska. Den 25 oktober varje år firas minnet av demokratins återtåg på ön 1983. 
grenadagrenadines.com

Tobago

Tobago utgör ena halvan av Trinidad Tobago och är till skillnad från sin större like, mindre och mer rofylld. Det är oftast hit som stressade trinidadbor åker när de söker lugnet. De främsta lockelserna är naturen och stränderna. Det sägs att Daniel Defoe hade Tobago i åtanke när han skrev Robinson Kruse och enligt sagan spolades han i land på en av öns mest kända stränder, the Englishmen’s Bay. Djurlivet är rikt och inte sällan ses kolibrier och pelikaner segla fram i den varma luften. Inne i öns naturreservat – som instiftades redan 1776 och därmed räknas som ett av världens äldsta – bor och häckar mer än 200 fågelarter. En sevärdhet är just en tur genom reservatet. Det går att vandra fram på egen hand på naturstigarna för att utforska skogens fauna och flora, men de flesta väljer att gå med en guide. Utanför Tobagos sandstränder ligger korallrev, populära för dykning och snorkling.

Invånare: cirka 57 000
Språk: Engelska
Valuta: Trinidaddollar
Övrigt: En populär sport bland tobagoborna är get- och krabbvadslagning. Under påsken samlas Jockeys i byn Buccoo för att jaga getter och krabbor över målsnöret.
tobagostyle.travel

Saint Lucia

Saint Lucias signum är Pitonbergen, två grönskande bergstoppar som sträcker sig upp mot skyn likt sockertoppar på öns västra kust. En resa till Saint Lucia kan upplevas som två resor i en. Landets hjärta är bitvis bergigt och präglas av en djungel rik på flora och fauna. Här väntar cykling, vandring, fågelåskådning eller varför inte en tur på linbana ovan trädens toppar. Längs kusterna ligger stränderna, vita som svarta där de allra vackraste ligger uppradade som pärlor på ett band längs den nordöstra delen av ön. Här har också de lyxigare resorterna sin hemvist. Genom historien har Saint Lucia varit sju gånger brittiskt och sju gånger franskt innan britterna slutligen tog makten 1814. Sedan 1979 är ön en självständig nation och medlem i det brittiska samväldet. Det koloniala arvet har satt sin prägel inte minst på det lokala köket. I den gamla pirathamnen, Rodney Bay, ligger flera restauranger och barer som serverar rätter inspirerade från det franska, brittiska och kreolska köket.

Invånare: Cirka 170 000
Språk: Engelska
Valuta: Östkaribisk dollar
Övrigt: Saint Lucia är ett av få karibiska länder som kan ståta med en egen Nobelpristagare. 1992 fick poeten Derek Walcott nobelpriset i litteratur.
stlucianow.co.uk

Boka hotell i Karibien

 

Relaterade artiklar